Halaman

Cara nak elak facebook kena hack

Bayangkan anda bangun awal pada waktu pagi, hanya untuk mendapati bahawa anda tidak boleh log masuk ke akaun Facebook anda. Semasa anda hanya tertanya-tanya tentang sebab untuk masalah ini sekat-masuk, rakan anda memanggil anda untuk memeriksa jika anda adalah baik melihat status Facebook pelik anda. Pada masa-masa seperti ini, bagaimana anda mengatakan akaun anda cukup selamat? Bagaimana anda melindungi akaun Facebook anda daripada penggodam?

Melindungi akaun anda daripada penggodam adalah satu tugas yang agak mudah, jika anda mengikuti langkah-langkah tertentu:

  1. Jangan berkongsi kata laluan anda dengan sesiapa sahaja termasuk rakan-rakan anda dan keluarga. Melayari melalui sambungan yang selamat adalah dinasihatkan.
  2. Jangan berita anda dibanjiri dengan pautan yang mencurigakan. Pastikan anda tidak klik pada sebarang pautan permainan, aplikasi, dan lain-lain yang anda tidak pasti. Elakkan membenarkan aplikasi pihak ketiga mengakses maklumat anda. Jika anda tidak menggunakan mana-mana aplikasi, lebih baik untuk melumpuhkan atau membuang mereka aplikasi.
  3. Tambah ID e-mel kedua ke akaun anda. Dalam kes profile anda digodam, Facebook akan menghantar maklumat pemulihan akaun kepada ID e-mel kedua juga. Sebelum langkah-langkah ini, memahami dasar privacy bagi Facebook.
  4. Pastikan anda menerima orang hanya anda tahu sebagai rakan-rakan anda apabila anda menerima orang asing, anda membenarkan mereka untuk mengakses maklumat peribadi anda. Ia sentiasa lebih baik untuk mengelakkan menghantar apa-apa maklumat kewangan atau peribadi.
  5. Menukar kata laluan anda kerap dan gunakan kata laluan yang unik. Jangan lupa untuk mengaktifkan pemberitahuan log masuk anda.
  6. Bagi kebanyakan daripada kita, Facebook adalah rakan yang terbaik, kronik kehidupan kita, buku harian kami macam dan saluran untuk kreativiti kita. Kita tidak boleh mengambil risiko akaun Facebook kami di mana-mana kos dan kami cuba semua cara yang mungkin untuk memastikan ia sebagai peribadi dan selamat seperti yang kita boleh.

Site Meter