Halaman

Cara nak hack akaun yahoo

Akaun e-mel Yahoo hack: Apa pengguna boleh lakukan? Yahoo mengakui lewat hari Khamis bahawa perkhidmatan e-mel yang telah dikompromi oleh "usaha diselaraskan" untuk mendapatkan nama pengguna dan kata laluan untuk akaun Yahoo Mail.


Syarikat itu berkata pada blog rasmi bahawa ia percaya bahawa penyerang telah cuba untuk mengakses akaun menggunakan kelayakan yang telah diperolehi daripada pelanggaran pangkalan data pengguna lain syarikat. Ia tidak mengenal pasti syarikat itu.

"Siasatan kami yang berterusan menunjukkan bahawa perisian komputer yang berniat jahat menggunakan senarai nama pengguna dan kata laluan untuk mengakses akaun Yahoo Mail," syarikat itu telah menulis pada itu blog Tumblr .

Jurucakap Yahoo enggan menyatakan berapa banyak akaun telah dikompromi atau menyediakan penerangan terperinci, dengan menyatakan ia adalah subjek siasatan oleh penguatkuasaan undang-undang persekutuan.

Yahoo Mail merupakan pembekal kedua terbesar e-mel - belakang Gmail Google - dengan 273 juta akaun, kira-kira satu pertiga di Amerika Syarikat.

Orang sering menggunakan kata laluan yang sama pada beberapa akaun, jadi penggodam cuba menggunakan kelayakan dicuri dalam satu pelanggaran untuk memecahkan ke dalam pelbagai jenis akaun.

"Kami tidak ada bukti bahawa ia diperoleh secara langsung daripada sistem Yahoo," kata syarikat itu.

Syarikat itu berkata di blog bahawa ia telah mendorong pengguna untuk menetapkan semula kata laluan untuk melindungi akaun mereka.

Berikut adalah apa yang Yahoo mencadangkan kepada mengekalkan keselamatan akaun anda:

- Tukar kata laluan anda secara berkala.

- Jangan sekali-kali menggunakan kata laluan yang sama pada beberapa tapak, amalan Yahoo mengatakan membuat orang terdedah.

- Gunakan variasi huruf, nombor dan simbol.

- Berhati-hati dengan "phishing" e-mel yang meminta anda untuk mengemaskini kata laluan atau memasukkan maklumat peribadi yang lain.

Reuters

Site Meter