Halaman

Facebook membeli WhatsApp untuk $19 billion

WhatsApp, khidmat pesanan terbesar di dunia kini di bawah perintah Facebook. WhatsApp adalah perkhidmatan pesanan mudah alih yang mudah, cepat dan boleh dipercayai yang digunakan oleh lebih daripada 450 juta orang pada setiap platform mudah alih utama. Perkhidmatan ini telah diasaskan oleh pendatang Ukraine yang tercicir kolej, Jan Koum dan alumni Stanford, Brian Acton pada tahun 2009. Dalam masa beberapa tahun ia menyaksikan kejayaan besar di seluruh dunia, menarik berjuta-juta pengguna biasa.


Facebook akan membayar WhatsApp $ 4 bilion dalam tunai dan $ 12 bilion dalam bentuk saham . Pengasas dan kakitangan WhatsApp akan layak untuk satu lagi $ 3 bilion geran saham yang hendak dibayar daripada jika mereka terus bekerja dengan Facebook selama empat tahun.

Fakta menarik
Pada tahun 2009, Brian Acton, pengasas bersama WhatsApp, ditolak pekerjaan di Facebook dan Twitter.

Got dinafikan oleh Twitter HQ. Itu ok. Akan menjadi perjalanan yang panjang.

- Brian Acton (@ brianacton) 23 Mei 2009

Facebook menolak. Ia adalah satu peluang yang baik untuk menyambung dengan beberapa orang yang hebat. Melihat ke hadapan untuk pengembaraan seterusnya hidup.

- Brian Acton (@ brianacton) 3 Ogos 2009

Pengasas menjanjikan perkhidmatan percuma, masih tanpa iklan
Dalam post blog rasmi , Jan Koum, salah satu daripada dua pengasas WhatsApp, berjanji bahawa perkhidmatan itu akan kekal bebas dan tidak akan termasuk iklan.

...... WhatsApp akan kekal autonomi dan beroperasi secara bebas. Anda boleh terus menikmati perkhidmatan bagi satu bayaran nominal. Anda boleh terus menggunakan WhatsApp tidak kira di mana di dunia anda, atau apa yang telefon pintar anda menggunakan. Dan anda masih boleh bergantung kepada sama sekali tidak iklan mengganggu komunikasi anda Tidak akan ada sebarang kerjasama antara kedua-dua syarikat kita jika kita terpaksa berkompromi dengan prinsip-prinsip teras yang akan sentiasa menentukan syarikat kami, penglihatan kami dan produk kami ...... -. Jan Koum

Pengumuman rasmi daripada Mark Zuckerberg
Saya teruja untuk mengumumkan bahawa kami telah bersetuju untuk mengambil alih WhatsApp dan bahawa seluruh pasukan mereka akan menyertai kami di Facebook.

Misi kami adalah untuk menjadikan dunia ini lebih terbuka dan disambungkan. Kami melakukan ini dengan perkhidmatan yang membantu orang ramai berkongsi apa-apa jenis kandungan dengan mana-mana kumpulan orang yang mereka mahu membina. WhatsApp akan membantu kita melakukan ini dengan terus membangunkan perkhidmatan yang orang di seluruh dunia suka menggunakan setiap hari.

WhatsApp adalah perkhidmatan pesanan mudah alih yang mudah, cepat dan boleh dipercayai yang digunakan oleh lebih daripada 450 juta orang pada setiap platform mudah alih utama. Lebih daripada 1 juta orang mendaftar untuk WhatsApp setiap hari dan ia adalah dalam perjalanan ke penyambung satu bilion orang. Semakin ramai orang bergantung kepada WhatsApp untuk berkomunikasi dengan semua kenalan mereka setiap hari.

WhatsApp akan terus beroperasi secara bebas dalam Facebook. Pelan hala tuju produk akan kekal tidak berubah dan pasukan itu akan tinggal di Mountain View. Sejak beberapa tahun akan datang, kita akan bekerja keras untuk membantu WhatsApp berkembang dan menyambung seluruh dunia. Kita meramalkan WhatsApp akan menambah kepada usaha-usaha kami forInternet.org, perkongsian kami untuk membuat perkhidmatan internet asas yang berpatutan untuk semua orang.

WhatsApp akan melengkapkan chat dan mesej perkhidmatan yang sedia ada untuk menyediakan alat-alat baru bagi masyarakat kita. Facebook Messenger digunakan secara meluas untuk berbual dengan rakan-rakan Facebook anda, dan WhatsApp untuk berkomunikasi dengan semua kenalan anda dan kumpulan kecil orang. Sejak WhatsApp dan Rasul berkhidmat kegunaan yang berbeza dan penting itu, kami akan terus melabur dalam kedua-dua dan membuat mereka setiap produk yang baik untuk semua orang.

WhatsApp mempunyai setiap pilihan di dunia, jadi saya gembira kerana mereka memilih untuk bekerja dengan kami. Saya tidak sabar untuk apa yang Facebook dan WhatsApp boleh lakukan bersama-sama, dan untuk membangunkan besar perkhidmatan mudah alih baru yang memberi orang lebih banyak pilihan untuk menyambungkan.

Saya juga dikenali Jan untuk masa yang lama, dan saya tahu bahawa kami berkongsi visi menjadikan dunia ini lebih terbuka dan disambungkan. Saya sangat gembira kerana Jan telah bersetuju untuk menyertai lembaga Facebook dan rakan kongsi dengan saya untuk membentuk masa depan Facebook dan juga ini WhatsApp.

Jan dan pasukan WhatsApp yang telah melakukan kerja yang menakjubkan untuk menyambung hampir setengah bilion orang. Saya tidak boleh menunggu mereka untuk sertai Facebook dan membantu kita menyambung seluruh dunia.

Site Meter