Halaman

How to access blocked website

Bagaimana untuk mengakses laman web disekat , terdapat beberapa cara untuk ISP untuk menyekat akses . Ada 5 cara untuk mengakses laman web disekat.

Malaysia merupakan satu daripada negara-negara yang melaksanakan penapisan Internet dengan memaksa semua Penyedia Perkhidmatan Internet Malaysia untuk menyekat akses kepada laman web tertentu yang mengandungi lucah , politik , perkongsian fail dan kandungan yang berniat jahat . Pada pertengahan 2013, sebuah akhbar tempatan (News Straits Time) yang diterbitkan yang sebanyak 6640 laman web yang disekat sejak tahun 2008 dan sudah tentu bilangan itu akan terus berkembang. Mengakses mana-mana laman web yang disekat menggunakan Internet Explorer akan melaporkan bahawa "Laman ini tidak boleh dipaparkan."

Terdapat beberapa cara untuk ISP untuk menyekat akses kepada laman web dan ISP Malaysia hanya blok DNS resolusi pertanyaan oleh routing null localhost Alamat IP 127.0.0.1 . Jika anda ping atau menjalankan menggali atau nslookup di laman web disekat, anda akan melihat bahawa nama domain memutuskan untuk 127.0.0.1 yang jelas laman web itu tidak akan memuatkan kerana 127.0.0.1 IP itu menunjuk kembali ke komputer anda sendiri.

1. DNS

Biasanya juruteknik yang setup jalur lebar anda akan mengkonfigurasi router atau komputer anda untuk menggunakan DNS dari ISP anda seperti 202.188.0.133 dan 202.188.1.5 untuk Streamyx dan UniFi pengguna. Ini secara berkesan akan menyekat semua laman web yang dimaksudkan dan memintas ia adalah semudah menukar kepada DNS awam yang berbeza yang ditawarkan oleh Google, OpenDNS , Comodo , Norton dan lain-lain Menukar DNS tidak akan memberi kesan apa-apa kerana ia semata-mata menterjemahkan nama host ke alamat IP.

Daripada menunjukkan anda bagaimana untuk manual menukar DNS alamat pelayan penyesuai rangkaian anda yang boleh agak sukar bagi pengguna asas komputer kerana ia melibatkan perbelanjaan yang agak beberapa langkah, kami mencadangkan anda menggunakan alat percuma yang dipanggil DNS Jumper. Semua yang anda perlu lakukan ialah memuat turun program ini, menjalankannya, memilih pelayan DNS anda ( sebaik-baiknya Google Public DNS kerana mereka adalah yang paling cepat ) dan klik butang Apply DNS. Anda mungkin mahu klik pada butang DNS Bilas dan juga memulakan semula pelayar web anda untuk mengosongkan sebarang caching DNS.

Satu lagi kelebihan dalam menggunakan DNS Jumper adalah secara automatik punggung alamat pelayan DNS asal supaya anda boleh melancarkan kembali perubahan DNS dengan memilih "Restore" dari senarai server DNS.

Muat turun DNS Jumper

Jika DNS Jumper kelihatan agak mengelirukan untuk digunakan, terdapat satu lagi alat mudah alih yang dipanggil QuickSetDNS oleh NirSoft di mana anda boleh dengan mudah mengkonfigurasi penyesuai rangkaian anda untuk menggunakan Google DNS Awam dengan menekan kekunci F2.

Muat turun QuickSetDNS

Jika anda berada di komputer yang menyekat anda daripada mengubah tetapan DNS, anda boleh cuba kaedah lain yang disenaraikan di bawah.

2. Proksi web

Web proksi adalah kaedah yang paling mudah untuk mengakses laman web disekat tanpa memasang apa-apa perisian atau menukar tetapan pada komputer anda. Pada asasnya web proksi bertindak sebagai seorang lelaki pertengahan dengan semasa mengambil halaman yang anda mahu dan kemudian memaparkan kepada anda. Selagi laman web proksi tidak tersumbat dengan ISP atau firewall anda, maka kaedah ini harus bekerja.

Semua yang anda perlu lakukan adalah melancarkan pelayar web anda seperti Internet Explorer, layari laman web Proksi Web dan masukkan URL yang tersumbat yang anda ingin akses. Anda mungkin mahu memberi tanda cek pada "Buang Objek" dan "Buang Skrip" dari Pilihan kerana beberapa laman web tidak berfungsi dengan baik apabila skrip dan objek dikeluarkan.

lawati webproxy.ca

Walaupun seorang proksi web adalah mudah untuk digunakan sebagai tidak ada keperluan untuk menetapkan atau memasang apa-apa perisian, pentadbir pelayan atau ISP boleh menghalang proksi web dengan menyenarai hitam nama domain. Sila rujuk kepada kaedah proksi terbuka awam di bawah untuk alternatif.

3. Proksi Dibuka Umum

Anda sering boleh mencari proksi terbuka awam disenaraikan sebagai alamat IP diikuti dengan kolon dan beberapa pelabuhan dan bukannya URL. Ini proksi terbuka awam biasanya perlahan dalam kelajuan dan tidak bertahan untuk masa yang lama, jadi anda perlu sentiasa mencari proksi bekerja melainkan jika anda bersedia untuk membayar untuk proksi swasta.

Untuk menggunakan proksi terbuka awam untuk mengakses laman web disekat, pertama anda perlu mencari seorang proksi bekerja. Terdapat agak sejumlah laman web yang menyediakan senarai proksi dan kami mencadangkan Proxyhttp.net kerana anda boleh dengan mudah menguji jika seorang proksi terkini diperiksa berfungsi atau tidak.

Setelah anda mendapat proksi bekerja, anda perlu mengkonfigurasikan pelayar web anda untuk menggunakan pelayan proksi. Mengkonfigurasi Internet Explorer untuk menggunakan pelayan proksi juga akan berkuat kuasa pada Google Chrome dan Firefox kerana dengan lalai kedua-dua pelayar web menggunakan tetapan proksi Internet Explorer.

1. Run Internet Explorer

2. Press Alt+X

3. Select Internet Options

4. Go to the Connections tab and click on the LAN settings button.

5. Tick the “Use a proxy server for your LAN” checkbox, enter the IP address and port number and click OK.

Nota: Anda boleh kembali semula perubahan dengan melalui langkah-langkah di atas dan Hilang Tandakan "Gunakan pelayan proksi untuk LAN anda".

4. VPN

VPN adalah sama dengan proksi dengan bertindak sebagai orang tengah kecuali ia disambungkan melalui sebuah terowong disulitkan yang menawarkan , lebih cepat dan lebih dipercayai sambungan yang lebih selamat. Kebanyakan VPN yang boleh didapati di Internet adalah perkhidmatan komersial di mana anda perlu membayar langganan bulanan atau anda boleh mencari beberapa yang menawarkan penggunaan percuma dengan beberapa batasan seperti kelajuan dikurangkan dan penggunaan jalur lebar .

Tidak seperti proksi di mana anda perlu untuk menyediakan aplikasi tertentu melalui pelayan proksi, VPN secara automatik laluan semua trafik melalui pelayan VPN tanpa sebarang konfigurasi untuk perisian. Satu kelemahan dalam menggunakan VPN mungkin keperluan untuk memasang klien OpenVPN melainkan jika anda memilih untuk sambungan PPTP yang kurang selamat jika syarikat VPN menawarkan ia .

Anda boleh merujuk kepada senarai VPN percuma atau hanya mencuba Hotspot Shield, yang disokong iklan perisian VPN percuma.

Selepas pemasangan, jalankan Hotspot Shield dan ia akan bersambung secara automatik ke pelayan VPN mereka. Anda kini boleh mengakses mana-mana laman web yang telah sebelum ini disekat oleh Pembekal Perkhidmatan Internet anda.

Muat turun Hotspot Shield

5. pelayar Khusus

- ZenMate untuk Google Chrome

Jika anda merupakan pengguna Google Chrome, ZenMate adalah lanjutan bagus yang menyulitkan dan menjamin sambungan anda yang membolehkan anda untuk mengakses laman web disekat. Semua yang anda perlu lakukan adalah memasang lanjutan dan ia secara automatik akan menjamin sambungan anda dan menukar alamat IP anda, membolehkan anda untuk mengakses laman web disekat.

Muat turun ZenMate

- Tor Browser berdasarkan Mozilla Firefox

Tor Browser adalah ikatan mudah alih yang termasuk semua fail yang diperlukan dan pilihan konfigurasi yang membolehkan anda menjalankan Tor dari mana-mana termasuk pemacu denyar USB. Ia adalah semudah memuat turun Tor Browser Bundle, ekstrak dan menjalankan "Mula Tor Browser.exe" fail boleh laku yang akan secara automatik menghubungkan anda ke Tor Network.

Muat turun Tor Bundle Pelayar

Site Meter