Halaman

Yahoo kesan bayak akaun email di hack meminta password reset

Perisian komputer yang berniat jahat nampaknya menggunakan senarai nama pengguna Yahoo Mail dan kata laluan untuk mencuba untuk mendapatkan nama dan alamat e-mel daripada e-mel baru-baru ini menghantar.


Yahoo mengatakan bahawa senarai nama pengguna dan kata laluan yang telah digunakan untuk melaksanakan serangan itu mungkin dikumpul daripada pangkalan data pihak ketiga, bukan dari sistem Yahoo sendiri.

Berikut adalah apa yang Yahoo mengatakan ia lakukan untuk melindungi pengguna:

Kami menetapkan semula kata laluan pada akaun kesan dan kita menggunakan pengesahan daftar masuk kedua untuk membolehkan pengguna untuk mendapatkan semula akaun mereka. Pengguna yang terpengaruh akan diminta (jika tidak, sudah) untuk menukar kata laluan mereka dan boleh menerima pemberitahuan e-mel atau teks SMS jika mereka telah menambah nombor telefon bimbit ke akaun mereka.
Kami bekerja dengan penguatkuasaan undang-undang persekutuan untuk mencari dan mendakwa pelaku yang bertanggungjawab untuk serangan ini.
Kami telah melaksanakan langkah-langkah tambahan untuk menyekat serangan terhadap sistem Yahoo.
Syarikat itu juga memberi amaran kepada pengguna untuk menerima pakai amalan kata laluan yang baik, seperti menukar kata laluan dengan kerap, dengan menggunakan variasi simbol dan aksara, dan tidak pernah menggunakan kata laluan yang sama pada beberapa tapak.

"Dengan menggunakan kata laluan yang sama pada beberapa tapak atau perkhidmatan membuat pengguna terdedah kepada jenis serangan," syarikat itu menulis.

Site Meter