Halaman

Apa sebab freelance tak berbaloi?


Kita semua pernah mendengar perkara-perkara besar tentang menjadi menawarkan perkhidmatan secara bebas : mempunyai kebebasan mutlak untuk membuat semua keputusan kreatif anda, tidak bos untuk menjawab , waktu yang fleksibel dan bekerja dari keselesaan rumah . Semuanya berkisar pada satu tema : Kebebasan.

Sebagai menawarkan perkhidmatan secara bebas pasti berdegup kekangan kerja korporat biasa 9-ke- 5, tetapi sebagaimana yang mereka katakan , kebebasan datang dengan harga. Jadi ramai daripada kita mungkin telah berubah mengikut yang 'kebebasan' yang dikaitkan dengan freelancing tanpa betul mempertimbangkan apa yang kita mungkin terpaksa melepaskan di tempat untuk mencapai itu.

Dan bukannya mengambil jalan yang biasa memeriksa apa yang hebat tentang menjadi menawarkan perkhidmatan secara bebas , kita hendaklah memeriksa 20 sebab-sebab yang baik mengapa anda tidak boleh menawarkan perkhidmatan secara bebas .

Mata akan berpecah kepada dua kategori, sama ada yang berkaitan dengan persekitaran kerja atau ciri-ciri peribadi yang tidak serasi dengan .

Persekitaran Kerja
Dari kerja sepenuh masa untuk sepenuh masa freelancing , terdapat pasti akan perubahan dalam cara ia berfungsi. Rahsia untuk tidak terjun ke dalam yang tidak diketahui adalah untuk mengetahui sama ada anda boleh menyesuaikan diri dengan perubahan persekitaran . Freelancing bukan untuk anda jika:

1. You Like Faedah
Yang mengecewakan terbesar semua: anda tidak mendapat apa-apa perlindungan perubatan , dibayar cuti sakit , cuti berbayar , simpanan persaraan dan banyak faedah dan manfaat pekerja biasa yang lain jika anda ingin mengambil freelancing sebagai langkah kerjaya anda yang terkini.

2. Anda Harapkan Fleksibiliti mutlak
Kebebasan tidak fleksibiliti yang sama. Hakikatnya bahawa ia adalah pelanggan yang akan membuat keputusan apabila anda sepatutnya bekerja. Mereka orang yang menetapkan tarikh akhir, yang boleh membuat perubahan di saat-saat akhir , dan beberapa mengharapkan anda untuk membalas mereka bila-bila mereka perlukan jawapan. Kurang daripada yang terdapat pada kebanyakan masa dan anda menghadapi risiko kehilangan perniagaan kembali.

3. Anda Mahu Pisahkan Kerja Dari Kehidupan Peribadi Anda
Tiada waktu kerja biasa dan tiada lokasi kerja yang berbeza membuat freelancing bahagian tidak dapat dipisahkan daripada kehidupan anda. Anda tidak mendapat untuk berhenti mengambil panggilan dari pelanggan selepas 5 petang setiap hari. Kerja adalah di mana komputer riba anda, dan boleh bermula pada bila-bila masa (atau malam! ).

4. Anda Benci Menjadi On Call 24/6
Pelanggan Menuntut mengharapkan anda boleh didapati apabila mereka mempunyai soalan mengenai projek itu. Jika anda tidak boleh mengendalikan idea yang dihubungi pada bila-bila hari ( walaupun yang tak beriman ) , lebih baik untuk anda mempertimbangkan semula membuat ini langkah kerjaya seterusnya.

5. Anda Harapkan Untuk Mempunyai Vacations Tanah
Berhadapan dengan ketidakteraturan waktu kerja , harapan tidak realistik dengan menuntut pelanggan dan kadang-kadang tarikh akhir projek yang amat ketat, mengambil bercuti yang betul mungkin satu cabaran besar. Anda perlu menerima bahawa anda mungkin masih perlu membalas e-mel dan melakukan kerja manakala bercuti di Bali.

6. Anda Jangan Seperti Jadi Deskbound
Anda mendapat untuk membawa komputer riba anda di mana sahaja dan masih bekerja, tetapi tidak kira apa persekitaran anda berada, anda masih perlu duduk di hadapan mesin ( dan sebaik-baiknya meja a) jika anda akan menjalani kehidupan sebagai menawarkan perkhidmatan secara bebas .

7. Kebanyakan Kehidupan Sosial Anda Datang Dari Kerja
Bagi orang ramai, ia tidak mengejutkan untuk mempunyai kerja sebagai sumber utama untuk aktiviti sosial , melihat bagaimana kami menghabiskan lebih daripada 8 jam di tempat kerja. Tetapi sebagai menawarkan perkhidmatan secara bebas , bersedia untuk menghadapi ' kemarau ' sosial anda akan bekerja sahaja kebanyakan masa .

8. Anda Harapkan Lain Untuk Memahami Apa Kerja Anda Adakah Seperti
Kurang satu daripada cara yang positif untuk melihat kebebasan adalah tidak dapat diduga . Pendapatan anda tidak konsisten , waktu kerja tidak teratur dan anda juga mungkin kelihatan menganggur untuk keluarga dan rakan-rakan. Ia mengambil secara bebas yang lain untuk melihat bahawa anda benar-benar bekerja keras untuk membayar bil-bil. Jangan terkejut jika ahli keluarga mengomel anda ke dalam menjalankan tugas dan melakukan kerja rumah untuk mereka semasa mereka meninggalkan terhadap 'kerja sebenar' mereka.

Site Meter