Halaman

Cara menulis resume yang betul

Adakah anda memerlukan bantuan dengan bagaimana untuk menulis resume? Pertama sekali, resume anda perlu konsisten, ringkas, dan jelas dan mudah dibaca. Jika tidak, resume anda dan surat tidak akan mendapatkan pandangan kedua dari mana-mana pengurus menyewa.

Berikut adalah cara untuk menulis resume yang akan mendapat perhatian dan membantu anda dijemput untuk temuduga.

Cara menulis resume

Pilih jenis resume
Terdapat beberapa jenis asas resume digunakan untuk memohon peluang pekerjaan. Bergantung kepada keadaan peribadi anda, memilih kronologi, fungsi, kombinasi, atau resume yang disasarkan. Mengambil masa untuk sasaran resume anda adalah cukup berbaloi.

Format Kajian Resume, Template dan Sampel 
Resume sampel yang sesuai pelbagai situasi pekerjaan. Ini resume sampel dan template menyediakan pencari kerja dengan contoh-contoh format resume yang akan bekerja untuk hampir setiap kerja pencari.

Apa yang Termasuk dalam Resume anda 
Perlu bantuan menyusun maklumat untuk resume anda? Berikut adalah bahagian-bahagian yang anda perlukan untuk dimasukkan ke dalam resume anda, bersama-sama dengan format yang sesuai dan nasihat mengenai apa yang termasuk dalam setiap bahagian.

Gunakan Resume Keywords
Kebanyakan syarikat menggunakan perisian pengurusan merekrut untuk menyaring calon-calon untuk peluang pekerjaan . Dalam usaha untuk ditemui, resume anda perlu mengandungi kata kunci yang secara langsung sasaran pekerjaan anda tertarik

Resume Panduan Penulisan
Panduan ini akan menyambung semula langkah anda melalui proses bagaimana untuk menulis resume dan meliputi surat.

Resume Penulisan Tips
Resume bertulis nasihat , surat perlindungan bagi resume, resume posting, menyambung semula perkhidmatan, dan menyambung semula menulis tips.

Gunakan Templat Resume
Gunakan template resume sebagai titik permulaan untuk mewujudkan resume anda sendiri. Tambah maklumat anda untuk template resume , kemudian tweak dan mengeditnya untuk memperibadikan resume anda, jadi ia menonjolkan kemahiran dan kebolehan anda.

Semak Resume anda
Ini senarai semak resume termasuk maklumat yang anda perlu termasuk pada resume anda. Gunakan senarai semak untuk memastikan anda telah memasukkan semua maklumat yang relevan dalam resume anda .

Bukti Resume anda
Mengkaji garis panduan kalis untuk memastikan bahawa resume anda adalah konsisten dan bebas ralat.

Dapatkan Resume Penulisan Bantuan
Penulisan resume adalah kerja keras dan ia adalah penting untuk mendapatkan bantuan, atau sekurang-kurangnya mempunyai resume anda dikaji semula, sebelum anda menghantarnya kepada majikan. Berikut adalah maklumat lanjut mengenai di mana untuk mencari resume bantuan.

Site Meter