Halaman

Menjelang World Cup 2014 di Brazil

Brazil, kedua-dua kawasan dan penduduk , adalah negara kelima terbesar di dunia. Ekonominya mungkin yang keenam atau ketujuh terbesar dan tidak lama lagi akan mengatasi orang-orang Perancis dan Britain. Namun, kerajaan yang hebat ini telah hampir tidak berdaftar kehadirannya di peringkat global. Dalam fluks yang kompleks budaya global popular atau litar dijernihkan budaya tinggi dan sains , Brazil adalah satu tersemat .

Muzik dan karnival adalah , dalam bentuk gambar- poskad mereka , mungkin yang paling meluas, jika fasih , imej negara. Ditelanjangkan konteks sosial dan politik mereka, mereka berkhidmat , bersama Copacabana dan pantai dikelilingi pokok palma di pantai utara, sebagai kod untuk hedonisme tropika lesu, identiti jenama dari Brazil di pasaran pelancongan global .

Memikat tradisi ini mungkin kelihatan, populariti global Samba mengecil berbanding yang salsa atau reggae Jamaica , satu genre muzik kini global dari sebuah pulau dengan 1% daripada penduduk Brazil. Dan - walaupun kita perlu tidak mengambil pandangan Yayasan Nobel dan hakim-hakim sebagai perkataan muktamad mengenai sains dan seni negara - adalah dimaklumkan bahawa bukan hadiah Nobel tunggal telah dianugerahkan kepada Brazil.

Dalam satu alam , bagaimanapun , Brazil bukan sahaja dapat dilihat tetapi sentiasa ada, bukan semata-mata berdaya saing tetapi pemenang jelas : bola sepak. Nike , yang komersial pertimbangan tentang nilai jenama global perlu dihormati , telah bersedia untuk membayar lebih banyak wang daripada mana-mana syarikat lain bagi mana-mana kit perjanjian lain dalam mengejar baju kuning dan hijau.

Sejak tahun 1970-an , apabila filem dan televisyen liputan pasukan pertama sampai Afrika dan Asia , Brazil telah disokong seluruh selatan global, sering bersama atau dalam keutamaan kepada pasukan kebangsaan. Brazil adalah mimbar dari orang-orang budaya bola sepak yang tidak pernah layak ke Piala Dunia. Kecuali di Argentina dan Uruguay, Brazil adalah pasukan kedua hampir semua orang apabila kejohanan itu gulung di sekeliling .

Di dalam alam ini , kedudukan Brazil tidak terletak semata-mata kepada nilai jenama atau keluasan sokongan , tetapi kerana bola sepak Brazil telah menjadi, dalam imaginasi kolektif , jika tidak amalan harian bola sepak profesional, piawaian emas dalam permainan. Sejak tahun 1938, apabila Brazil terpukau Eropah di Piala Dunia di Perancis , bola sepak Eropah dan kemudian media di dunia telah dirangka Brazil sebagai eksotik dan batin , campuran unik yang berkesan dan estetik .

Klise ia berkenaan, tetapi sangat sedikit frasa Brazil telah memasuki lingua franca global seperti tanggapan Pele ini O Jogo Bonito - Permainan Cantik.

Gaya Brazil bermain dan cara kemenangan dan bencana yang telah terpanggang lebih mendalam ke dalam budaya bola sepak global daripada yang lain. Apa yang penting, lama sebelum seluruh dunia datang untuk mempertimbangkan bola sepak contoh identiti kebangsaan Brazil , Brazil telah berbuat demikian sendiri.

Oleh itu dari saat pada tahun 2007 apabila Brazil memperoleh hak tuan rumah kepada Piala Dunia 2014 , ia hampir tidak dapat dielakkan bahawa pementasan dan memenangi kejohanan itu akan , sekali lagi, ditakrifkan sebagai bukti muktamad bagi transformasi Brazil dan kemodenan - sukatan kemajuan tahun Lula . Ini adalah pedang bermata dua, untuk negara futebol telah dipaparkan kedua-dua kejayaan era dan hadnya.

Pada tahun 2002, Luiz Inacio Lula da Silva, atau Lula kerana dia diketahui, dan parti Pekerja beliau 'memenangi presiden Brazil pada percubaan keempat , membentuk kerajaan demokratik dan popular tanpa sebarang keraguan, sosial pertama Brazil . Bola sepak adalah sehelai utama persona popular Lula dan perbendaharaan kata. Sudah tentu dia mempunyai hubungan dengan bola sepak jauh lebih dekat dengan purata peminat bola sepak Brazil daripada mana-mana terdahulu. Beliau jelas seorang penyokong São Paulo Korintus pasukan , sering mengulas persembahan itu.

Yang kickabouts sosial beliau memegang di istana presiden dihadiri sengit dan penuh , seperti yang dibuktikan oleh menteri kewangan , Antonio Palocci , memasuki Kongres pada tongkat selepas permainan crunching antara pasukan presiden dan kementerian perikanan. Apabila bercakap kepada pasukan kebangsaan - yang Seleção - oleh videolink sebelum Piala Dunia 2006, Lula ditanya sama ada tercinta pusat ke hadapan negara, Ronaldo , masih lemak. Bahasa beliau dipenuhi dengan metafora bola sepak. Mewajarkan rombakan kabinet , beliau berhujah : " Pele adalah pemain terbaik di dunia, dan dia digantikan. "

Kemesraan , kemesraan mudah dengan orang Brazil dan permainan bola sepak hanya boleh mendapatkan seorang presiden setakat ini. Kejayaan Lula terletak pada perubahan ekonomi , sosial dan politik kedua-dua kerajaan telah membantu membawa . Keadaan ekonomi adalah mungkin yang paling penting ini . Walaupun tidak pernah mencapai kadar pertumbuhan lumus tinggi di Timur Jauh atau Chile , Brazil mengalami dekad pertumbuhan terputus dan tahap rendah dalam sejarah inflasi, yang dihantar di seluruh -the-board peningkatan upah dan taraf hidup.

Dasar sosial telah dikekang , bagaimanapun, oleh konservatif ekonomi makro rejim. Penjagaan kesihatan dan pendidikan awam , khususnya, kekal sedih kekurangan dana . Tetapi dalam satu kawasan Lula membawa perubahan yang tegas : menyatukan satu siri kemiskinan dan kelaparan program pengurangan ke dalam Bolsa Familia program kebajikan sosial secara besar-besaran dan kemudian melanjutkan ia di seluruh negara. Oleh itu kerajaannya dipengerusikan penurunan terbesar dalam kelaparan dan kemiskinan mutlak bahawa negara ini yang pernah dilihat.

Langkah-langkah kecil yang diambil ke arah ketelusan dan keterbukaan, dan pengesanan dan pendakwaan rasuah, tetapi dalam bola sepak , seperti dalam bidang lain kehidupan politik , campur tangan langsung kerajaan Lula ' dalam permainan sering blunted oleh keengganan kerajaan untuk mengambil rintangan yang berkuasa elit sudah berakar umbi . Ini pesta minum-minum perbelanjaan infrastruktur yang telah disertai Piala Dunia telah menjadi lambang semua elemen-elemen yang paling bermasalah ekonomi politik Brazil - rasuah, sogokan dan konflik kepentingan. Had politik tahun Lula telah starkly ditunjukkan oleh masalah perkauman dan keganasan dalam bola sepak Brazil dan seterusnya.

Kerajaan-kerajaan Cardoso tahun 1990-an telah , untuk kredit mereka, yang dipanggil masa pada mana-mana tanggapan rasmi bahawa Brazil adalah demokrasi kaum. Mereka dan kerajaan Lula mengakui perkauman yang mendalam dan meluas dalam masyarakat Brazil , yang dilantik Afrika- Brazil untuk jawatan penting negeri (di bawah Lula ini termasuk hakim kulit hitam pertama di mahkamah tertinggi) dan memperkenalkan dasar-dasar tindakan afirmatif. Tetapi kemajuan yang ketara dalam alam ini mesti ditetapkan terhadap ketidaksamaan negara berkekalan kaum : Afrika- Brazil - yang membentuk sekurang-kurangnya separuh penduduk - adalah overwhelmingly tertumpu di kelas miskin dan kurang dalam barisan hampir semua pekerjaan elit.

Tepat yang hitam, atau Afrika- Brazil, kekal sebagai soalan terbuka dalam kod kaum di negara ini diucapkan dan kompleks , di mana jawatan seseorang hanya sebahagiannya ditentukan oleh warna kulit atau genetik. Apabila Ronaldo, jelas seorang lelaki warisan Afrika dan Eropah campuran , ditanya apa yang dia fikir perkauman dalam bola sepak Brazil , beliau mengakui kewujudannya tetapi menjawab: "Saya putih, jadi saya benar-benar jahil tentang perkara-perkara ini . "

Ini adalah Ronaldo sama yang ibunya hitam telah dinafikan akses ke lif penduduk dan diarahkan untuk mengangkat perkhidmatan di blok apartmen eksklusif anaknya.

Bola sepak Brazil dan medianya telah lama menjadi sensitif kepada penyalahgunaan perkauman oleh orang asing terhadap Brazil , sejak satu terkenal Brazil- Argentina permainan pada tahun 1937 apabila orang ramai Argentina howled penghinaan perkauman turun ke padang. Ia telah , bagaimanapun, telah agak perlahan off cap itu mendedahkan jenis yang sama tingkah laku di rumah.

Dalam hal ini, sekurang-kurangnya, terdapat kemajuan yang baru-baru ini . Penggunaan sekian lama daripada julukan perkauman oleh pemain dan penyalahgunaan kaum dari orang ramai telah didedahkan oleh beberapa kejadian di mana pihak berkuasa sebenarnya didakwa pelaku : . Penyokong Juventude telah dihalang daripada tanah mereka selepas perkauman menyalahgunakan Tinga Internacional pada tahun 2005 Danilo Palmeiras adalah sebenarnya hukuman satu tahun di penjara untuk menyalahgunakan pertahanan Atlético Paranaense Manoel , walaupun ini kemudiannya dikurangkan kepada denda.

Walaupun kehadiran besar-besaran pemain Afrika- Brazil, dan persatuan panjang permainan dengan perjuangan menentang pengecualian sosial dan kaum , terdapat beberapa jurulatih hitam berharga dan pengarah kelab hitam juga kurang atau pentadbir bola sepak. Sekali lagi , tahun-tahun Lula telah melihat kemajuan dan tempat bersantai . Pada tahun 2009, pasukan Flamengo Rio memenangi kejohanan kebangsaan pertama mereka selama 17 tahun, dan yang mereka lakukan ia di bawah jurulatih hitam, Jorge Luís Andrade .

Televisyen cendekiawan Telmo Zanini berkata: "Mudah-mudahan ini akan menjadi hari simbolik untuk bola sepak Brazil dan membantu untuk membuka pintu untuk jurulatih hitam."

Tetapi ganjaran Andrade adalah untuk dibuat kambing hitam untuk kekecewaan musim depan dan menembak , meninggalkan liga tanpa jurulatih hitam tunggal.

Pada bulan Mei 2006, dalam rentetan kejadian dirancang oleh pemimpin-pemimpin kumpulan-kumpulan jenayah yang berlari penjara pecah São Paulo, 13 bank telah diserang dan 56 bas dibakar , dan pemberontakan meletus pada 73 daripada 144 penjara di negeri ini. Yang balas polis menyaksikan lebih 100 orang terbunuh di jalan-jalan bandar dan di dalam penjara.

Antara tuntutan Primeiro comando da Capital, kumpulan jenayah utama adalah bagi 60 televisyen di penjara untuk memastikan bahawa mereka boleh menonton pasukan kebangsaan pada Piala Dunia di Jerman. Penduduk kini termasuk hampir setengah juta orang ditahan di penjara direka untuk setengah atau satu pertiga daripada kapasiti ini, kebanyakan berkaitan dengan jenayah terancang dan pengedaran dadah.

Penculikan menjadi industri pertumbuhan, dan 2004 menyaksikan empat keluarga bola sepak berprofil tinggi yang disasarkan. Ibu kepada Santos bintang Robinho memandu Mercedes barunya untuk barbeku dengan rakan-rakan lama di sebuah daerah terkenal menyusahkan bandar. Beliau telah ditangkap dan dipegang untuk 40 hari. Campinas , sebuah bandar di barat- kecil dan kaya São Paulo, menjadi pusat gelombang jenayah kecil, dengan penculikan ibu-ibu São Paulo ke hadapan Grafite , dan Luís Fabiano dan Rogerio , yang sedang bermain di Portugal. Semua telah dibebaskan selepas ransoms telah dibayar . Pada tahun 2008 Pele dirompak pistol . Beliau memberitahu kumpulan itu yang dia, tetapi mereka mengambil telefon dan beliau barang kemas beliau juga.

Biasa dengan dunia di mana keganasan berleluasa , hidup ini murah dan pihak berkuasa awam - polis dan badan kehakiman - tidak boleh dipercayai untuk menjaga keamanan atau keadilan , ramai lelaki muda Brazil pergi bersenjata dan bersedia untuk menggunakan senjata mereka. Lebih-lebih lagi , dalam dunia yang sentiasa jalur mereka maruah ekonomi dan menawarkan mereka peminggiran sedikit tetapi berkekalan , penghinaan di khalayak ramai menjadi hanya ditanggung lagi.

Ini marah sama dan bahan api malu padang pencerobohan apabila satu pasukan adalah kehilangan atau serangan ke atas pemain yang telah mengecewakan mereka. Daripada tindakan membalas dendam luar bandar menjijikkan kepada rusuhan bandar di kejohanan kebangsaan , tidak diperiksa oleh pihak polis dan diabaikan oleh pihak berkuasa sukan , bola sepak Brazil telah menjadi saluran bagi pathologies mental dan emosi masyarakat yang masih - brutalized .

Sebagai sebuah negara yang diadakan di Piala Dunia memanaskan badan pada bulan Jun 2013, Fifa Piala Konfederasi , Brazil mengalami gelombang terbesar protes sosial negara ini yang pernah dilihat. Di puncak mereka , demonstrasi telah dilakukan serentak di 120 bandar-bandar.

Permintaan penunjuk perasaan ' terlihat sangat heterogen. Daripada apa yang muncul untuk memulakan sebagai protes atas kenaikan tambang bas di São Paulo pada awal Jun, penunjuk perasaan, dengan puluhan ribu mereka pelekat buatan tangan , mempunyai pelbagai besar rasa tidak puas hati : keadaan sistem-sistem kesihatan awam dan pendidikan awam , rasa jijik yang lebih umum terhadap rasuah sistematik elit perniagaan dan politik, dan kekejaman banyak pasukan polis.

Latar belakang kepada peristiwa-peristiwa ini adalah ledakan ekonomi yang amat besar Brazil telah dinikmati. Ini telah mendapat manfaat terutamanya dua kumpulan utama: yang kaya dan berkuasa telah menikmati lonjakan besar dalam kekayaan mereka; dan mereka yang miskin mendapat manfaat daripada Familia Bolsa yang merupakan pusat dari lapan tahun Presiden Lula . Kedua-dua kumpulan hadir di mana-mana nombor di demonstrasi.

Satu badan beberapa dianjurkan dari favelas yang aktif menentang penempatan semula perumahan yang hadir, dan beberapa belia dari pinggir mengambil bahagian dalam beberapa demonstrasi, tetapi orang ramai telah overwhelmingly terdiri daripada kelas-kelas menengah bandar - satu kategori yang terbentang dari pekerja pejabat pusat bandar junior kepada profesor universiti.

Sebagai kelas mereka telah bertambah di bawah Lula dan penggantinya, Dilma Rousseff , terutamanya sebagai pelajar di peringkat pelajaran tinggi telah berkembang , tetapi taraf hidup mereka telah hanya meningkat ke hadapan. Mereka telah membayar , dalam kata-kata mereka sendiri, " cukai Eropah untuk mendapatkan perkhidmatan Mozambique ". Mereka mengambil kertas tandas mereka sendiri dan selimut kepada hospital awam dan pergi ke hutang untuk mendapatkan perlindungan kesihatan swasta. Dendam yang berakar umbi telah didarab dengan cara yang menghina di mana golongan elit Brazil dirawat kedaulatan undang-undang dan sememangnya kelas lain.

Ini semua telah menjadi kes itu untuk beberapa ketika. Persoalannya , maka, adalah mengapa bantahan itu perlu meletus pada musim sejuk tahun 2013.

Dengan ketara , mungkin, peserta dan pemerhati bergelut untuk memberi pemberontakan nama. Revolusi Cuka telah cuba - yang merujuk kepada penggunaannya sebagai penawar gas pemedih mata dan penangkapan beberapa penunjuk perasaan semata-mata untuk menjalankan cuka dalam beg mereka. Lain memilih Spring Brazil.

Perbandingan dengan Timur Tengah adalah benar tetapi terhad: pergantungan peristiwa ' di rangkaian media sosial dan tidak percaya kolektif pemerintah dan yang diperintah sama bahawa ini berlaku mempunyai warna Mesir. Walau bagaimanapun , Brazil telah berkembang pesat dari segi ekonomi, ia tidak mempunyai kekusutan asing benar-benar bermasalah dan ia tidak berada di bawah pemerintahan tentera.

Mungkin pilihan terbaik adalah Copa das Manifestações - Piala Demonstrasi itu. Untuk apa yang memberi irama dan memberi tumpuan kepada protes adalah pementasan yang bulan Piala Konfederasi ; dan apa yang dibenarkan banyak rasa tidak puas hati orang ramai Brazil untuk bergabung ke dalam gelombang ini kemarahan adalah kos ekonomi dan kesan sosial menganjurkan Piala Dunia pada 2014 .

Pada awal tahun ini , kerajaan Brazil mengumumkan bahawa prospek protes di Piala Dunia akan dipenuhi dengan keselamatan dipertingkatkan -up, pada bajet lebih £ 500 juta , dan pembentukan pasukan polis negara 10,0000 - kuat, deployable mana-mana sahaja di negara ini. Reassuringly , mereka berkata pasukan itu akan dilatih untuk standard yang sama sebagai pengaman PBB.

Mungkin mereka akan mengambil kursus dengan angkatan Brazil yang berkhidmat dalam kapasiti ini di Haiti, dan yang dirawat pencapaian ini sebagai salib antara pendudukan tentera dan program favela perdamaian . Mungkin mereka akan diperlukan untuk memadamkan pertempuran pistol dan bantahan yang telah muncul dalam " tenteram " favelas Rio , di mana pemerintahan geng dadah masih belum digantikan dengan kedaulatan undang-undang .

Mungkin masih terdapat kemenangan untuk dimenangi di padang bola sepak bulan depan. tetapi ia adalah sukar untuk membayangkan bahawa mereka akan menyatukan negara dengan cara yang mereka lakukan pada masa lalu , kerana mereka telah dibeli pada kos membuat ketidakadilan Brazil starker berbanding sebelum ini.

Site Meter