Halaman

Cara nak buat sebut harga

Contoh Sebut Harga atau Anggaran - Apakah sebut harga ? Apa Untuk Letakkan Pada Ia Dan Contoh Sebut Harga

Apakah sebut harga dan bila untuk menggunakannya?

Dalam perniagaan , sebut harga adalah dokumen yang vendor atau pembekal perkhidmatan akan memberikan kepada pelanggan untuk menggambarkan barangan tertentu dan perkhidmatan yang mereka boleh menyediakan dan kosnya . Selain petikan istilah, ia juga boleh dirujuk oleh terma lain seperti Bid, Quote, Anggaran , Tender & Cadangan .

Anda biasanya akan menyediakan sebut harga atau anggaran apabila diminta oleh pelanggan.

Bagaimana Untuk Menulis A Sebut Harga atau Anggaran Dan Apa Untuk Termasuk Pada Ia

Pada asasnya anda boleh membahagikan sebut harga kepada 3 bahagian utama: Header, Badan dan Footer . Berikut adalah beberapa maklumat asas yang anda boleh termasuk dalam petikan anda.

1. Sebutharga Tandukan (Top Bahagian )

Kepala surat anda : Nama perniagaan anda , alamat, telefon & e-mel dan alamat web jika ada. Di sesetengah negara, anda juga mesti termasuk nombor pendaftaran perniagaan anda.

Perkataan " Sebut Harga ", " Quote ", " Anggaran " atau jangka pilihan anda ditulis dengan jelas ke arah bahagian atas halaman.

Jika anda pengguna berdaftar untuk bil dan mengutip cukai , anda mungkin perlu untuk memasukkan Nombor Pendaftaran Cukai anda. Ini biasanya boleh ditunjukkan di bawah perkataan " Sebutharga " atau di kepala surat anda .

Nombor Sebut Harga . Ini beberapa menjalankan siri yang anda uruskan. Anda hanya perlu mempunyai satu nombor bagi setiap sebut harga dikeluarkan. Oleh itu, tiada 2 petikan harus mempunyai nombor yang sama.

Tarikh Sebutharga .

Terma Pembayaran anda atau bagaimana tidak lama lagi anda akan dibayar . Beberapa contoh termasuk: " COD ", " Tunai", " Tunai di Penghantaran ", " 30 hari ", " Bayaran Penuh di Penghantaran ", " 50% Untuk Mula , baki setelah selesai ". Terma-terma pembayaran juga boleh diletakkan pada nota kaki jika suka .

Pelanggan anda atau Nama Klien dan Alamat .

2. Sebutharga Badan (Bahagian Tengah)

Keterangan barang-barang anda membekalkan , kuantiti, unit ukuran , harga seunit dan jumlah bagi setiap unit barangan. Dalam hal perkhidmatan , skop kerja anda dan jumlah bagi setiap unit barangan. Adalah penting untuk menjadi seperti yang khusus yang mungkin untuk mengelakkan kekeliruan dan salah faham antara penjual dan pelanggan. Jika ia akan membantu membuat perkara yang lebih jelas, anda mungkin perlu menambah lukisan atau spesifikasi lain-lain dalam kunci kira- ditahan atau helaian.

3. Sebutharga Footer ( Bawah)

Jumlah Amaun semua barangan.

Jika berkenaan, suatu jumlah cukai dan jumlah selepas cukai.

Kesahan Quote ini. Sebagai contoh " quote ini sah selama 60 hari "

Komen anda mempunyai seperti arahan penghantaran, barang-barang kembali dasar, dasar pembayaran tertangguh dan lain-lain Jika perlu, anda juga boleh mendapatkan nasihat undang-undang apabila merangka terma-terma dan syarat-syarat sebut harga anda.

Perniagaan anda tandatangan yang dibenarkan jika perlu

Pilihan untuk pelanggan untuk menandatangani dan setem jika quote anda diterima (ini adalah pilihan)

Site Meter