Halaman

Abu Nawas, Telur Beranak dan Tuan Tanah

Kisahnya
Pada suatu petang, Abu Nawas duduk di beranda rumahnya sambil memandang langit. Abu Nawas berfikir bagaimana caranya agar petang itu keluarganya boleh dapat makan.

Sementara itu, dalam jarak puluhan meter dari rumah Abu Nawas, seorang tuan tanah tinggal. Rumahnya mewah, lengkap dengan gudang makanan dan ladang serta ladang yang luas. Hamppir semua warga di kampung itu, bahkan termasuk Abu Nawas, bekerja kepada tuan tanah tersebut.

Namun, tuan tanah itu mempunyai sifat yang kikir serta tamak.

Telur Bisa Beranak
Tuan tanah itu mendengar berita bahawa Abu Nawas mempunyai kepakaran yang unik.
Apabila meminjam sesuatu akan dikembalikan secara lebih dengan alasan beranak. Seperti meminjam seekor ayam, maka akan dikembalikan dua kerana ayam itu beranak. Tuan tanah lalu mencari cara agar Abu Nawas segera meminjam wang darinya.

Kebetulan pada petang itu Abu Nawas ingin meminjam berupa tiga butir telur. Kontan saja tuan tanah senang bukan kepalang kerana pinjaman itu akan menjadi banyak nantinya. Bahkan tuan tanah tersebut menawarkan pinjaman-pinjaman yang lain. Akan tetapi Abu Nawas menolaknya kerana dia hanya butuh tiga butir telur itu saja.

Saat tuan tanah menanyakan kapan telur itu akan beranak, Abunawas menjawab itu bergantung dengan keadaan.

Lima hari berlalu, Abu Nawas pun mengembalikan telur yang dipinjamnya dengan lima butir telur. Tuan tanah sangat senang dan dia menawarkan pinjaman lagi. Abu Nawas pun meminjam pinggan tembikar sebanyak dua buah dan tuan tanah itu dengan senang hati meminjamkan dengan harapan pinggan tembikarnya beranak kayak telur ayam yang dulu.

Lima hari pun berlalu lagi dan Abu Nawas mengembalikan pinggan tembikar sebanyak tiga buah. Walaupun tidak sesuai dengan yang diharapkan, tetapi hati si Tuan tanah cukup gembira. Tak apalah piki tuan tanah kerana boleh saja orang itu mempunyai anak tunggal walaupun tidak mempunyai anak.

Mati Mendadak
Paada hari selanjutnya, si tuan tanah menawarkan pinjaman wang bernilai 1000 dinar. Sebuah jumlah yang cukup besar, bahkan boleh untuk menggaji seluruh pekerja tuan tanah selama satu bulan. Dia menanti dengan tidak sabar. Hari berganti hari bahkan lima hari terlewati sudah. Tak terasa sudah berjalan satu bulan dan Abu Nawas tak kunjung datang ke rumahnya.

Kerana tidak sabar, si tuan tanah mendatangi Abunawas dengan didampingi oleh pengawal. Mulanya si tuan tanah gembira, namun dia marah besar selepas menerima penjelasan dari Abu Nawas.
"Sayang sekali Tuan, wang yang saya pinjam, bukannya beranak, malah tiga hari selepas saya bawa pulang, mati mendadak," ujar Abu Nawas.

Mendengar itu, si tuan tanah menjadi geram.
Pengawalnya hampir saja memukul Abu Nawas, tapi untung saja tidak jadi kerana ada rombongan pekerja yang baru pulang. Tuan tanah mengadukan Abu Nawas ke mahkamah dan berharap Abunawas digantung atau bahkan dihukum rejam.

Di depan hakim, Abu Nawas melakukan pembelaan dengan mendedahkan semua duduk persoalannya. Demikian juga dengan si tuan tanah. Mahkamah pun memutuskan bahawa Abu Nawas tida bersalah kerana sangat masuk akal kalau sesuatu yang boleh beranak pasti boleh mati. Seketika itu juga tuan tanah yang tamak itu pengsan selama beberapa zaman sukar untuk dibangunkan. Ia telah tertipu kerana wataknya sendiri yang kikir, tamak dan kedekut.

Demikian Kisah Abu Nawas yang berjudul "Menipu Balik Tuan Tanah".

Site Meter