Halaman

RESEPI Goreng Bihun yang MUDAH...!!!

RESEPI Goreng Bihun yang MUDAH...!!!

Langkah-Langkahnya adalah seperti berikut :-

SAMBAL / PES CILI
(Masak dalam jumlah yang banyak & simpan untuk masak menu lain juga)
40biji cili kering - di rebus dan tapis (agar bijinya keluar)
1/2 inci belacan
2 labu bawang besar
1 sudu besar minyak masak
1 keping asam gelugur

CARA MEMBUATNYA :

1. Kisar semua bahan-bahan kecuali asam gelugur. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar dan masak hingga pecah minyak. Masukkan juga asam gelugur ke dalam cili yang di masak agar pes tersebut tahan lama.

2. Pes cili ini boleh di simpan di dalam peti sejuk dan menjimatkan kerja memasak.

BAHAN UNTUK BIHUN GORENG SEDAP
400gm bihun (sepaket) - di rendam di dalam air biasa hingga lembut dan toskan
100gm udang basah (boleh juga gantikan dengan isi ayam jika suka)
100gm sotong
50gm  sayur sawi - di potong
50gm kobis - di racik
secekak taugeh
1/2 cawan sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
garam & gula secukup rasa
Ajinomoto (jika suka) - Boleh gantikan dengan kiub ikan bilis
1/2 cawan air

BAHAN SAMPINGAN (UNTUK DI TABURKAN ATAS BIHUN)
Telur - di buat dadar
Tahu - di goreng dan hiris nipis

DI TUMBUK
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah

CARA MEMASAK

1. Tumis bahan yang di tumbuk hingga wangi dan masukkan dua senduk kecil (dalam 1/2 cawan) pes cili yang di masak tadi sambil di kacau.

2. Masukkan pula kicap pekat, sos tiram, sos cili, udang dan sotong. Kacau hingga sebati dan masukkan pula sedikit garam, gula  dan kiub ikan bilis dan air. Masak hingga mendidih.

3. Seterusnya masukkan bihun di ikuti dengan sayur-sayuran dan kacau hingga bihun lembut serta sebati dengan bahan-bahan yang di tumis tadi.

4. Akhir sekali masukkan taugeh dan kacau sebentar. Jika bihun telah secukup rasa bolehlah matikan api dan hidangkan.

Site Meter