Halaman

Cara Tukar Kata Laluan WIFI Anda

Bagaimana Tukar Kata Laluan Wi Fi Anda
Wi-Fi adalah besar untuk menjaga anda sentiasa berhubung, tetapi Wi-Fi buruk bercagar boleh meletakkan maklumat peribadi anda pada risiko. Menyimpan kata laluan router anda dilindungi dan menukar kata laluan dengan kerap adalah kunci penting untuk melindungi rangkaian anda dan data anda. Ia juga menyimpan jiran murah dari mencuri bandwidth anda! Untuk mengetahui cara untuk menukar kata laluan Wi-Fi anda, terus membaca.
Langkah
Tukar Anda Wi Fi Kata laluan Langkah 1.jpg
1Open halaman konfigurasi router anda. Anda boleh mengakses halaman konfigurasi router anda melalui pelayar web pada komputer yang disambungkan ke rangkaian anda. Jika anda tidak boleh menyambung melalui Wi-Fi kerana anda tidak tahu kata laluan, gunakan kabel Ethernet untuk menyambungkan komputer anda terus ke router. Ini akan memintas keperluan untuk kata laluan Wi-Fi.
Alamat router standard adalah 192.168.1.1, 192.168.0.1, atau 10.0.1.1 (Apple). Masukkan alamat ke dalam bar alamat penyemak imbas anda.
Jika tiada alamat di atas memberikan anda akses kepada halaman konfigurasi, buka segera Command dengan menekan ⊞ Win + R dan memasuki cmd. Setelah Prompt Perintah di bukan, jenis ipconfig dan tekan ↵ Enter. Mencari sambungan aktif anda dalam senarai dan mencari alamat Gateway yang lalai. Ini biasanya alamat router anda. [1]
Jika semua gagal, tekan dan tahan butang Reset pada router anda selama kira-kira 30 saat untuk kembali kepada tetapan lalai kilang. Kemudian, mencari alamat lalai untuk model router dan masukkan ia ke dalam pelayar anda.
Beberapa router datang dengan perisian konfigurasi. Jika sebelum ini anda telah dipasang perisian konfigurasi anda, anda boleh menggunakan bahawa bukan antara muka pelayar web.
Tukar Anda Wi Fi Kata laluan Langkah 2.jpg
2Enter nama pengguna router anda dan kata laluan. Setiap router akan memerlukan nama pengguna dan kata laluan sebelum anda boleh mengakses benda yg ada. Jika anda tidak pernah berubah ini apabila anda pertama dikonfigurasikan router, kemungkinan nama pengguna adalah "admin" dan kata laluan "admin" atau "kata laluan". Sudah tentu ini berbeza daripada model kepada model, jadi anda perlu mencari model anda dalam talian untuk melihat maklumat log masuk anda tepat. [2]
Jika anda telah berubah log masuk pada masa lalu dan sejak itu terlupa, atau diterima router sebagai tangan-me-down dan pemilik sebelumnya tidak menetapkan semula, anda perlu menekan dan menahan butang Reset pada router selama lebih kurang 30 saat. Ini akan menetapkan semula tetapan kepada lalai, yang membolehkan anda untuk log masuk dengan nama pengguna lalai dan kata laluan.
Tukar Anda Wi Fi Kata laluan Langkah 3.jpg
3Open bahagian Wireless. Apabila anda log masuk ke dalam router anda, anda akan perlu untuk mencari bahagian Wireless halaman konfigurasi. Nama sebenar berubah daripada satu pengeluar dengan pengeluar, tetapi secara umumnya anda sedang mencari "wayarles" atau "Tetapan Wireless / Setup" tab atau butang.
Jika seksyen "Wireless" anda mempunyai beberapa subseksyen, membuka halaman Wireless Security.
Tukar Anda Wi Fi Kata laluan Langkah 4.jpg
4Change kata laluan. Mencari kotak yang dilabel "Kata laluan", "Frasa laluan" atau "Shared Key". Anda boleh masukkan kata laluan baru anda ke dalam ruang ini. Beberapa router akan meminta anda menaip kata laluan sekali lagi untuk memastikan yang anda masukkan betul.
Cuba untuk membuat kata laluan yang kuat yang akan menjadi sukar jika tidak mustahil untuk meneka. Ia tidak boleh berkaitan dengan apa-apa yang peribadi, dan hendaklah termasuk jumlah yang liberal nombor, kes rawak, dan aksara khas seperti "!", "$" Dan "#".
Kata laluan yang kuat biasanya sekurang-kurangnya 8 aksara.
Tukar Anda Wi Fi Kata laluan Langkah 5.jpg
5Check daripada jenis keselamatan anda. Terdapat tiga jenis utama penyulitan wayarles: WEP, WPA, WPA2 dan. Untuk rangkaian yang paling selamat, anda perlu menggunakan WPA2. Anda boleh berjalan ke dalam isu-isu yang menghubungkan peranti lama, bagaimanapun, di mana anda boleh bertukar ke WPA atau WPA / WPA2. Memilih WEP adalah TIDAK digalakkan, sebagai penyulitan WEP adalah sangat mudah untuk memecahkan (ia boleh mengambil masa kurang daripada 30 minit untuk memecahkan kata laluan WEP).
Tukar Anda Wi Fi Kata laluan Langkah 6.jpg
6Change nama rangkaian anda. Ketika berada di sini, mengambil masa untuk menukar nama rangkaian anda jika anda belum melakukannya. Nama ini tidak boleh termasuk apa-apa maklumat peribadi yang boleh dikenal pasti, kerana nama itu akan disiarkan secara terbuka. Menukar nama yang akan membantu menghalang orang daripada cuba untuk memecah masuk ke dalam ia. Router dengan nama lalai dilihat sebagai sasaran hacking lebih mudah.
Tukar Anda Wi Fi Kata laluan Langkah 7.jpg
7Save tetapan anda. Setelah anda selesai memasukkan kata laluan baru anda, klik Guna atau butang Simpan. Lokasi butang adalah berbeza untuk setiap router, tetapi biasanya terletak di bahagian atas atau bawah halaman. Router akan mengambil sedikit masa untuk memproses perubahan, pada masa mana-mana peranti kini bersambung akan terputus.
Selepas tetapan anda berubah, anda boleh menyambung ke rangkaian wayarles anda menggunakan kata laluan baru anda.

Site Meter