Halaman

Cara Tahu Password Facebook Orang Lain

Tab tidur tengahari adalah satu bentuk baru phishing yang memukul internet sekarang. Dengan bentuk konvensional phishing, sebagai contoh, anda mungkin menerima e-mel yang kononnya dari bank anda, dan ia mungkin meminta anda untuk log masuk dan mengemaskini atau mengesahkan butiran akaun anda, sudah tentu, akan ada pautan ke laman web bank anda dalam e-mel untuk anda klik, yang akan membawa anda ke laman yang kelihatan sama dengan bank-bank sebenar anda login halaman.

Bagaimana ia berfungsi
Tab napping adalah lebih canggih daripada penipuan phishing kita lihat setakat ini, dan ia tidak lagi bergantung kepada memujuk anda untuk klik pada pautan cerdik. Sebaliknya, ia mensasarkan pengguna internet yang membuka banyak tab pada pelayar mereka pada masa yang sama (contohnya, dengan menekan
CTRL + T).
 jika anda mempunyai banyak tab yang dibuka dan anda membaca halaman pada tab aktif semasa anda, mana-mana lain tab penyemak imbas tidak aktif boleh digantikan dengan laman web palsu yang ditubuhkan untuk mendapatkan data peribadi anda, laman web itu akan kelihatan betul-betul sama seperti halaman yang anda dibuka dalam tab, anda mungkin wont walaupun tahu ia telah digantikan dengan halaman palsu.
penipu sebenarnya boleh mengesan apabila tab yang telah dibiarkan tidak aktif untuk sementara waktu, dan mengintip sejarah penyemak imbas anda untuk mengetahui yang laman web yang anda kerap lawati, dan oleh itu yang muka surat palsu.
Ini mungkin akan mengejutkan anda, tetapi phisher dan penipu secara umum sebenarnya boleh mengesan apabila tab yang telah ditinggalkan tidak aktif untuk tempoh masa, yang bermaksud mereka boleh mengintip sejarah pelayaran anda, ini memberitahu mereka yang laman-laman web dan laman web yang anda lawati pada kerap asas, jadi mereka akan tahu yang bank anda menggunakan e-mel dan yang akaun yang anda gunakan, apa sahaja yang anda lihat, mereka akan tahu mengenainya, yang bermakna mereka akan tahu yang muka surat palsu untuk membuat untuk menggantikan muka surat sebenar dalam tab anda yang tidak aktif, anda kini meninggalkan diri anda terbuka untuk menjadi mangsa tab napping.

Bagaimana anda boleh melindungi diri anda daripada tab napping?
 
Berikut adalah lima cara mudah yang boleh mencegah diri anda daripada menjadi mangsa:
 • Pastikan anda selalu semak URL dalam halaman alamat penyemak imbas adalah betul sebelum anda memasuki mana-mana butiran log masuk. Halaman bertab palsu akan mempunyai URL yang berbeza untuk laman web anda berfikir yang anda gunakan.
• Sentiasa semak URL mempunyai https dalam: // alamat walaupun anda tidak mempunyai tab yang dibuka pada pelayar.
• Jika URL yang kelihatan mencurigakan dalam apa-apa cara, menutup tab dan membukanya semula dengan memasukkan URL yang betul lagi.
• Elakkan daripada meninggalkan tab terbuka yang memerlukan anda menaip butiran log masuk selamat. Jangan buka sebarang tab semasa melakukan perbankan dalam talian - membuka tetingkap baru dan bukan (CTRL + N).

Site Meter