Halaman

Kekal selamat dalam talian.

Pastikan perisian anda up-to-tarikh. Hal ini terutama berlaku untuk perkara-perkara seperti sistem operasi, perisian keselamatan dan pelayar web, tetapi juga berlaku kepada hanya kira-kira apa-apa program yang anda kerap gunakan. Virus sering mengambil kelebihan bugs atau eksploitasi dalam kod program-program ini untuk menyebarkan kepada mesin baru, dan manakala syarikat-syarikat yang membuat program biasanya cepat untuk menetapkan lubang, mereka pembaikan hanya berfungsi jika mereka telah turun ke komputer anda.

Ia juga penting untuk mengelakkan mengambil tindakan yang boleh meletakkan komputer anda berisiko. Ini termasuk membuka lampiran e-mel yang tidak diminta, melayari laman web yang tidak diketahui atau memuat turun perisian dari laman web yang tidak boleh dipercayai atau rangkaian pemindahan fail peer-to-peer.

Untuk memastikan bahawa seluruh keluarga memahami risiko, prosedur ini perlu diajar kepada semua orang, dan kanak-kanak harus mempunyai penggunaan Internet mereka diawasi untuk memastikan mereka tidak melayari laman web suspek atau memuat turun program atau fail rawak.

Site Meter