Halaman

Kerap Membaca Beri Kesan Baik Pada Otak Anda

Bilakah kali terakhir anda membaca sebuah buku, atau artikel majalah yang besar? Adakah tabiat membaca harian pusat anda di sekitar tweets, kemas kini Facebook, atau arahan pada paket oat segera anda? Jika anda salah seorang daripada orang yang tidak terkira banyaknya yang tidak mempunyai kebiasaan membaca dengan kerap, anda mungkin akan kehilangan: membaca mempunyai sejumlah besar manfaat, dan hanya beberapa manfaat membaca disenaraikan di bawah.


1. Rangsangan Mental
Kajian telah menunjukkan bahawa tinggal mental dirangsang boleh melambatkan kemajuan (atau mungkin juga menghalang) Alzheimer dan Demensia, kerana menjaga otak anda aktif dan terlibat menyebabkan ia kehilangan kuasa. Sama seperti otot lain dalam badan, otak memerlukan senaman untuk memastikan ia kuat dan sihat, sehingga frasa "menggunakannya atau hilang" amat sesuai apabila ia datang ke fikiran anda. Melakukan teka-teki dan bermain permainan seperti catur juga telah didapati membantu dengan rangsangan kognitif.

Pengurangan 2. Tekanan
Tidak kira berapa banyak anda mempunyai tekanan di tempat kerja, dalam hubungan peribadi anda, atau isu-isu lain yang tidak terkira banyaknya yang dihadapi dalam kehidupan seharian, ia semua hanya tergelincir jauh apabila anda kehilangan diri anda dalam sebuah cerita yang hebat. Sebuah novel yang ditulis dengan baik boleh membawa anda ke alam lain, manakala satu artikel yang menarik akan mengalih perhatian anda dan membuat anda dalam masa kini, membiarkan ketegangan mengalirkan keluar dan membolehkan anda untuk berehat.

3. Pengetahuan
Semua yang anda membaca mengisi kepala anda dengan bit maklumat baru, dan anda tidak tahu bila ia mungkin berguna. Pengetahuan yang lebih anda mempunyai, lebih baik lengkap anda untuk menangani sebarang cabaran yang pernah anda hadapi.

Selain itu, di sini sedikit makanan untuk berfikir: sekiranya anda mendapati diri anda dalam keadaan yang mengerikan, ingat bahawa walaupun anda mungkin kehilangan segala-galanya-kerja anda, harta benda anda, wang anda, malah kesihatan pengetahuan anda tidak akan dapat diambil dari anda.

4. Perbendaharaan Kata Pengembangan
Ini pergi dengan topik di atas: lebih banyak anda membaca, semakin perkataan anda mendapat pendedahan kepada, dan mereka pasti akan membuat jalan mereka ke dalam perbendaharaan kata sehari-hari anda. Menjadi jelas dan sopan adalah membantu besar dalam mana-mana profesion, dan mengetahui bahawa anda boleh bercakap dengan lebih tinggi-up dengan keyakinan diri boleh menjadi rangsangan besar kepada harga diri anda. Ia juga boleh membantu dalam kerjaya anda, sebagai orang-orang yang baik-membaca, baik dengan perkataan dan berpengetahuan tentang pelbagai topik cenderung untuk mendapatkan promosi dengan lebih cepat (dan lebih sering) daripada mereka yang mempunyai perbendaharaan kata yang lebih kecil dan kurang kesedaran sastera, pencapaian saintifik, dan peristiwa-peristiwa global.

Membaca buku juga penting untuk belajar bahasa baru, sebagai bukan penutur asli mendapat pendedahan kepada perkataan yang digunakan dalam konteks, yang akan memperbaiki pengucapan mereka sendiri dan menulis kefasihan.

Peningkatan 5. Memory
Apabila anda membaca buku, anda perlu ingat pelbagai jenis watak-watak, latar belakang mereka, cita-cita, sejarah, dan nuansa, dan juga pelbagai lengkok dan sub-plot yang menenun cara mereka melalui setiap cerita. Itulah sedikit adil kepada ingat, tetapi otak adalah perkara-perkara yang menakjubkan dan ingat perkara-perkara ini dengan agak mudah. Peliknya cukup, setiap memori baru anda membuat reka perkara-perkara sinaps baru (laluan) otak dan menguatkan yang sedia ada, yang membantu dalam ingatan memori jangka pendek dan juga menstabilkan mood. Bagaimana sejuk ialah?

6. lebih kukuh Kemahiran Berfikir Analisis
Adakah anda pernah membaca sebuah novel misteri yang menakjubkan, dan menyelesaikan misteri ini sendiri sebelum menamatkan buku ini? Jika demikian, anda dapat meletakkan pemikiran kritikal dan analitikal untuk bekerja dengan mengambil nota daripada semua butiran yang dan menyusun mereka keluar untuk menentukan "whodunnit".

Yang sama keupayaan untuk menganalisis maklumat juga datang berguna ketika datang untuk mengkritik plot; menentukan sama ada ia adalah sekeping yang ditulis dengan baik, jika watak-watak telah dibangunkan dengan, jika jalan cerita yang berjalan dengan lancar, dan lain-lain Jika anda pernah mempunyai peluang untuk membincangkan buku itu dengan orang lain, anda boleh menyatakan pendapat anda dengan jelas, sebagai anda telah mengambil masa untuk benar-benar mengambil kira semua aspek yang terlibat.

7. Fokus Peningkatan dan Kepekatan
Dalam dunia internet-gila kami, perhatian ditarik dalam sejuta arah yang berbeza pada satu masa seperti yang kita multi-tugas melalui setiap hari. Dalam tempoh 5 minit tunggal, orang biasa akan membahagikan masa mereka antara bekerja pada tugas, memeriksa e-mel, berbual dengan beberapa orang (melalui Gchat, Skype, dll), mengawasi twitter, pemantauan telefon pintar mereka, dan berinteraksi dengan rakan sekerja. Ini jenis tingkah laku MASUKKAN seperti menyebabkan tahap tekanan meningkat, dan merendahkan produktiviti.

Apabila anda membaca buku, semua perhatian anda memberi tumpuan kepada kisah-negara lain di dunia yang hanya jatuh dari sini, dan anda boleh melibatkan diri ke dalam setiap terperinci denda anda menyerap. Cuba membaca selama 15-20 minit sebelum kerja (iaitu pada berulang-alik pagi anda, jika anda mengambil transit awam), dan anda akan terkejut pada berapa banyak lebih fokus anda sebaik sahaja anda mendapatkan ke pejabat.

8. Lebih Baik Kemahiran Menulis
Ini pergi tangan-tangan dengan perluasan perbendaharaan kata anda: pendedahan kepada diterbitkan, kerja yang ditulis dengan baik mempunyai kesan yang disebutkan pada tulisan sendiri, dan sedang melihat irama, sifat berubah-ubah, dan menulis gaya penulis lain selalunya akan mempengaruhi kerja anda sendiri . Dengan cara yang sama bahawa pemuzik mempengaruhi antara satu sama lain, dan pelukis menggunakan teknik yang ditubuhkan oleh tuan sebelumnya, begitu juga penulis belajar bagaimana untuk mencipta prosa dengan membaca karya-karya orang lain.

9. Tranquility
Selain bersantai yang mengiringi membaca sebuah buku yang baik, ada kemungkinan subjek yang anda baca boleh membawa ketenangan jiwa yang besar dan ketenangan. Membaca teks rohani boleh menurunkan tekanan darah dan membawa rasa yang besar tenang, sambil membaca buku-buku bantu diri telah ditunjukkan untuk membantu orang yang menderita gangguan mood tertentu dan penyakit mental yang sederhana.

10. Percuma Hiburan
Walaupun ramai di antara kita suka untuk membeli buku-buku itu kami boleh menjelaskannya dan halaman anjing-telinga untuk rujukan masa depan, mereka boleh menjadi agak mahal. Untuk hiburan bajet rendah, anda boleh melawat perpustakaan tempatan anda dan berjemur dalam kemuliaan tomes tidak terkira banyaknya yang terdapat di situ secara percuma. Perpustakaan mempunyai buku pada setiap mata pelajaran yang diingini, dan kerana mereka berputar saham mereka dan sentiasa mendapatkan buku-buku baru, anda tidak akan kehabisan bahan bacaan.

Jika anda kebetulan tinggal di kawasan yang tidak mempunyai perpustakaan tempatan, atau jika anda mobiliti terjejas dan tidak boleh mendapatkan kepada seseorang dengan mudah, kebanyakan perpustakaan mempunyai buku-buku mereka boleh didapati dalam bentuk PDF atau format ePub supaya anda boleh membacanya pada e-pembaca anda, iPad, atau skrin komputer anda. Terdapat juga banyak sumber dalam talian di mana anda boleh memuat turun e-buku percuma, jadi pergi memburu sesuatu yang baru untuk membaca!

Ada satu genre bacaan bagi tiap-tiap orang celik di planet ini, dan sama ada citarasa anda berada dalam kesusasteraan klasik, puisi, majalah fesyen, riwayat hidup, kitab agama, buku dewasa muda, panduan bantu diri, jalan menyala, atau novel romantis, ada sesuatu yang keluar ada untuk menangkap rasa ingin tahu dan imaginasi anda. Langkah jauh dari komputer anda untuk sementara waktu, retak terbuka buku, dan mengisi jiwa anda untuk sementara waktu.

Site Meter