Halaman

Komputer Kerap Hang

Petua: Dalam dokumen ini, kami mencadangkan apa yang perlu dilakukan jika komputer sering membeku atau sepenuhnya perhentian. Satu cara mudah untuk menentukan sama ada komputer anda berada dalam keadaan ini adalah dengan menekan butang Num Lock pada papan kekunci dan menonton Num Lock membawa untuk melihat jika ia mati dan pada.
Jika anda boleh mendapatkan cahaya untuk mematikan dan, tekan CTRL + ALT + DEL dan End Task program beku. Jika tidak, teruskan melalui setiap bahagian follow teratur.
Software isu yang berkaitan

Komputer mengunci atau pembekuan sering disebabkan oleh isu-isu perisian yang berkaitan. Jika anda sedang menghadapi lokap apabila komputer membuka program tertentu, pastikan anda mempunyai semua maklumat terkini untuk semua program yang dijalankan. Anda boleh mencari maklumat terkini untuk perisian anda melalui pemaju perisian atau penerbit.
Petua: Jika komputer mempunyai apa-apa malware, virus atau perisian berniat jahat yang lain ia juga boleh menyebabkan banyak masalah. Pastikan komputer anda adalah bersih.
Terlalu banyak program terbuka

Setiap program atau tingkap anda membuka pada komputer anda mengambil masa beberapa sumber komputer untuk memastikan ia berjalan. Jika anda mempunyai terlalu banyak program yang dibuka pada satu-satu masa, komputer anda mungkin rendah pada sumber, dan hasilnya, beku. Cuba hanya menyiarkan satu program pada satu masa untuk memastikan pembekuan anda tidak yang disebabkan oleh pelbagai program berjalan pada masa yang sama.
Pemandu isu yang berkaitan

Kunci komputer sehingga juga boleh disebabkan oleh pemandu lama atau rosak. Sebagai contoh, jika terdapat isu yang wujud dengan pemandu adapter video anda, komputer anda boleh mengunci semasa bermain permainan atau menonton filem.
Pertama, pastikan tiada kesilapan wujud dalam Windows Device Manager dengan membuka Device Manager dan mengesahkan bahawa tiada "Peranti Lain" disenaraikan. Anda juga akan mahu untuk memeriksa senarai peranti untuk melihat jika mana-mana mereka mempunyai tanda seru kuning atau X merah di sebelah mereka. Jika mereka berbuat demikian, anda akan mahu untuk melawat halaman kami mengenal pasti masalah dalam Windows Device Manager.
Seterusnya, pastikan anda mempunyai pemacu terkini untuk semua peranti utama dalam komputer anda (video, bunyi, modem, dan rangkaian). Satu senarai halaman pemandu yang berkaitan, serta membantu pemandu yang berkaitan, boleh didapati di laman pemandu kami.
isu sistem operasi yang berkaitan

Pastikan sistem operasi anda mempunyai semua kemas kini terkini dipasang di atasnya.
Bagaimana untuk mengemaskini komputer Microsoft Windows.
isu yang berkaitan dengan haba

Jika pemproses komputer semakin terlalu panas, ia boleh menyebabkan komputer untuk membekukan. Jika anda pernah mendengar apa-apa bunyi yang tidak normal yang datang dari komputer anda baru-baru ini, seperti cengking yang tinggi, ia boleh menjadi petunjuk daripada peminat yang gagal.
Anda pertama boleh mula dengan mengesahkan kipas pada bekalan elektrik di rumah anda dengan memeriksa belakang komputer dan melihat jika kipas bergerak dan bergerak dengan lancar. Bagi peminat yang lain dalam komputer, anda mempunyai beberapa pilihan. Samada anda boleh membuka komputer dan fizikal memeriksa mereka atau, jika komputer memantau RPM peminat, memasukkan persediaan CMOS dan memastikan BIOS tidak melaporkan sebarang kesilapan.
Nota: Pengguna Laptop juga mungkin mahu mencuba menopang komputer riba mereka pada buku atau notepad supaya udara boleh mencapai bahagian bawah laptop untuk membantu mengesahkan jika komputer riba itu mempunyai isu-isu yang berkaitan haba.
Pengguna juga boleh dapat menentukan bagaimana panas komputer mereka adalah dengan sensor kapal haba. Jika komputer anda dilengkapi dengan sensor ini, pastikan CPU anda tidak berjalan terlalu panas.
Adakah terdapat cara untuk memberitahu bagaimana panas CPU saya berjalan?
Apa suhu sepatutnya pemproses saya akan berjalan pada?
isu perkakasan

Awas: Antara langkah-langkah di bawah memerlukan anda membuka komputer anda. Walaupun bekerja di dalam komputer, sedar ESD.
A kerosakan perkakasan atau salah konfigurasi boleh menyebabkan komputer untuk mengunci. Jika anda baru-baru ini menambah perkakasan baru ke dalam komputer, sementara mengeluarkannya memastikan ia tidak adalah punca masalah anda.
Sebelum cuba untuk mengeluarkan apa-apa perkakasan, pastikan komputer itu tidak mempunyai konflik dalam Device Manager.
Jika Anda belum memasang sebarang perkakasan baru, penyelesaian yang terbaik seterusnya adalah untuk membuang komponen tertentu satu demi satu. Sebagai contoh, anda boleh mengeluarkan modem, kad rangkaian, kad bunyi, atau apa-apa kad pengembangan yang lain kerana mereka tidak diperlukan untuk komputer untuk beroperasi. Menjalankan komputer tanpa kad ini untuk melihat jika mereka adalah punca masalah anda. Anda juga harus cuba mencabut plag sebarang periferal (dipasang) peranti pada satu masa untuk melihat jika mereka menyebabkan masalah anda.
isu serius dengan Windows

Jika anda telah mencuba semua cadangan di atas dan komputer terus mengunci kerap, ada kemungkinan bahawa Windows mungkin telah rosak. Cuba berjalan melalui langkah-langkah penyelesaian masalah asas untuk versi Windows pada halaman penyelesaian masalah asas kami. Jika langkah-langkah tambahan tidak menyelesaikan isu anda, kami mencadangkan anda membuat sandaran semua maklumat berharga anda, dan kemudian memadam dan memasang semula Windows.
kegagalan perkakasan
Jika komputer anda dimatikan tidak normal semasa atau selepas pemasangan sistem operasi anda, komponen perkakasan dalam komputer anda mungkin rosak. Jika ya, perkakasan gagal mungkin RAM, CPU, Motherboard, atau Bekalan Kuasa (supaya).
Bagaimana saya boleh menguji ingatan saya untuk menentukan sama ada ia adalah tidak baik?
Jika anda mengakses bahagian-bahagian yang sama dari komputer lain yang dikenali untuk bekerja, cuba bertukar-tukar bahagian-bahagian untuk mengasingkan perkakasan yang rosak. Jika tidak, anda perlu mempunyai komputer diservis.

Site Meter